14 Aralık 2017 Perşembe

Kimler Neler Dediler ?

Abdülhamid'i anlamak her şeyi anlamak olacaktır.
Necip Fazıl Kısakürek

Necip Fazıl Kısakürek

Prof. Dr. İlber Ortaylı: II.Abdülhamid padişah olmasa dünya markası olurdu.

4 Ağustos 2017 Cuma

Eserleri Yıldız Hamidiye Camii















Sultan 2. Abdülhamit tarafından 1885'te mimar Nikolaidis Jelpuylo'ya yaptırılan Yıldız Hamidiye Camisi, restorasyon çalışmalarının ardından yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla cuma namazıyla ibadete açılacak.
İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılı Haziran ayında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve caminin açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.
Caminin çok özel mimari özellikler taşıdığını vurgulayan Mürsel Sarı, şu bilgileri verdi: "Restorasyon çalışmaları 2 kapsamda yürütüldü. Birinci kısım caminin, ana binanın onarılmasıydı. İkinci kısım da çevre düzenlemesiydi. Birinci kısımda yaklaşık 16 milyon lira civarında bir harcama yapıldı. Çevre düzenlemesi için de 11 milyon lira civarında bir harcama, toplamda 27 milyon liralık bir imalat gerçekleştirildi. Bu kapsamda tepeden tırnağa cami elden geçirildi. Öncelikle ahşap kubbenin kurşunları açıldı, onlar yenilendikten sonra dış duvarlar, dış etkenlerden oluşan kirler, paslardan arındırıldı.
Sağlamlaştırmayla ilgili drenajlar yapıldı. Caminin içine geldiğimizde görüldüğü üzere çok zengin süslemeler var. Yıldız motifleri olan bir eser bu. Bunların hepsi temizlendi.
Kalem işleri açısından da çok zengin. Burada karma bir üslup var. Selçuklu izleri de görülmekte, Osmanlı ve 1885'lerde yapıldığını düşünecek olursak barok üslup da etken olmaya başlamış mimaride. Dolayısıyla buradaki kalem işlerinin raspa yöntemiyle orijinallerine ulaşıldı. Onlarda iyileştirmeler yapıldı.
Yine ısıtma, soğutma sistemleri, tümü elden geçirilerek daha uzun yıllar ibadet edilir mekan haline getirilmeye çalışıldı." Caminin orta mekanında bulunan avizenin çok değerli olduğuna dikkati çeken Sarı, "Avizenin Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından camiye hediye edildiğini biliyoruz. Bunun da zaman içinde kısmi arızaları vardı. Onlar da yenilenerek temizlendi ve yerine asıldı. Gerçekten o da çok değerli ve önemli bir parça." diye konuştu. #tarih #osmanlı #hamidiyeyıldız #sultanabdülhamid
Kaynak:DerinTarih Dergisi Ağustos

22 Temmuz 2017 Cumartesi

Ulu Hakana Suikast Girişimi Olduğu Gün



#TarihteBugün Sultan II.Abdülhamid Han'a suikast düzenlendi. (Yıldız Suikasti, 21 Temmuz 1905)

Cuma günü Sultan, namazını kılmak için Hamidiye Camii’ne gider. Tam dışarıya çıkacağı sırada müthiş bir patlama olur. Camiden çıkan Sultan büyük bir soğukkanlılık içinde “Sakın korkmayın, olduğunuz yerde kalın” diye güçlü bir sesle bağırarak ortalığı sakinleştirmeye çalışır.

21 Temmuz 1905’te Yıldız Hamidiye Camii avlusunda Ermeni tedhişçilerinin düzenlediği suikast girişiminden Sultan sağ kurtulmuş; ancak cami civarında kan gövdeyi götürmüştü. Necip Fazıl’ın anlattıklarına göre parmaklıklar üstünde kopuk insan ve at uzuvları, baltayla doğranmış gibi paramparça cesetler yüzünden manzara korkunçtu.

Bu feci panik ortasında Abdülhamid ne mi yapmıştı? Vakar ve sükunetini korumuş, yetkilileri yatıştırmış, sakin adımlarla saltanat arabasına yürümüş ve patlamadan ürkmüş atlarının dizginlerini eline alarak Yıldız Sarayı’nın yolunu tutmuştu.

Soruşturma sonrasında suikastın elebaşlarından Belçikalı sosyalist Charles Edward Jorris’in de aralarında bulunduğu 11 kişi idama mahkum edildi. Ne var ki Jorris de diğerleri gibi Abdülhamid’in insafına mazhar olup affedilecekti. Yetmedi, Abdülhamid’in sadık bendelerinden biri olarak hizmetine alındı ve cebine 500 altın harcırah konup Avrupa’ya gönderildi. Belki de dünya tarihinde ilk defa bir lider suikastçısını cezalandırmak yerine işe alıyordu. Tuhaf ama günümüz insan kaynakları uygulamaları açısından bakıldığında bir o kadar rasyonel ve pragmatik bir önlem değil mi? #Tarih #Osmanlı


18 Haziran 2017 Pazar

İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN’IN HAYATI

İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN’IN HAYATI

Saltanatı: 1876-1908

Babası: Abdülmecid Han – Annesi: Tir-i Müjgan Sultan
Doğumu: 21 Eylül 1842 Vefatı: 10 Şubat 191
8
Çok iyi bir tahsil görerek din ilimlerini ve Fransızcayı mükemmel bir şekilde öğrendi. Amcası Abdülaziz Han onu Mısır ve Avrupa seyahatlerinde yanında götürdü. Abdülaziz Han’ı tahttan indirip şehit ettiren, böylece Osmanlı Devleti’nde idareyi ele geçirin batı kuklası bazı paşalar, V. Murat’ın şuurunun bozulması üzerine, devlet işlerine karışmaması ve yalnız millet meclisinin çıkaracağı kanunlara göre hareket etmesi şartıyla, Abdülhamid Han’ı sultan ilan ettiler.

Tahta çıktığında Osmanlı Devleti tam bir bunalımın eşiğindeydi. Karadağ ve Sırbistan’da savaş aleyhimize dönmüş, Bosna-Hersek ve Girit’te ayaklanmalar çıkmış, mali kriz son haddine varmıştı. Bu arada sadrazam Mithat Paşa ve arkadaşlarının isteği üzerine 23 Aralık 1876’da Birinci Meşrutiyet ilan edildi. 1877 de Rusya’ya harp ilan edildi. 93 harbi diye tarihe geçen bu savaş, Osmanlı Devleti için tam bir felaket getirdi. Ruslar İstanbul önlerine kadar geldi. Bir milyondan fazla Müslüman  Türk ve diğer Müslümanlar, Bulgaristan’dan İstanbul’a hicret etti. Ateşkes isteyen Sultan Abdülhamid, ilk iş olarak azınlıkların çoğunlukta olduğu  Meclis-i Mebusan’ı kapattı (13 Şubat 1878) ve devlet idaresini tamamen eline aldı. Ayastefanos antlaşması ile Osmanlı Devleti Makedonya, Batı Trakya, Kırklareli, Kars, Ardahan ve Batum’u kaybediyordu. İngiltere  Rusyanın bu şekilde aşırı güçlenmesine   tepki gösterince yeni bir anlaşma yapıldı.  İngiltere Kıbrıs’a  geçici kaydıyla el koydu Osmanlıya yardım etmek için.  Toplanan  Berlin Konferansı’nda kaybedilen  Doğu Beyazıta Osmanlı  yeniden sahip oldu.
Abdülhamid Han büyük meseleler karşısında bunalan Osmanlı Devleti’ni bundan sonra dahiyane bir siyaset, adalet ve fevkalade bir kudretle yönetti. Düyun-u Umumiye idaresini kurarak iki yüz elli iki milyon tutan devlet borçlarını yüz altı milyona indirdi. Memlekette büyük bir imar faaliyeti ile eğitim ve öğretim seferberliği başlattı. Çoğu şahsî parasından olmak üzere cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü vs. gibi toplam 1552 eser yaptırdı. Ülkenin dört bir yanını demiryolu ile döşedi. Yunanlıların Girit’te isyan çıkarıp, Türkler arasında toplu katliamlar yaptırmaya başlamaları üzerine, Yunanistan’a harp ilan etti. Alman kurmaylarının altı ayda geçilemez dedikleri Termopil geçidini 24 saatte aşan Osmanlı ordusu, Atina önüne vardı. Yunanistan’ın tamamen Osmanlı eline geçeceğini anlayan Avrupalı devletler, sulha zorladılar ve bunda muvaffak oldular.
Yahudilerin Filistin’de bir cumhuriyet kurma teşebbüslerinin karşısına çıktı. Onların Osmanlı borçlarını bütünüyle silelim tekliflerini reddetti. Bu toprakların kanla alındığını, asla terk edilemeyeceğini sert bir dille bildirdi. Filistin topraklarının yahudilere satılmaması için gerekli tedbirleri aldı. Doğu Anadolu’da Ermeni hareketlerine karşılık Hamidiye alaylarını kurdu ve bölgede asayişi temin ile Osmanlı hakimiyetini pekiştirdi.
Sultan Abdülhamid Han’ı tahttan indirmeden Osmanlı Devleti’ni parçalamanın ve İslam’ı yok etmenin mümkün olmadığını gören bütün iç ve dış düşmanlar bu Türk hakanına karşı cephe aldılar. Bir taraftan Sultan’ı gözden düşürmek üzere her türlü iftira ve kötüleme kampanyaları yaparlarken, diğer taraftan suikastlar tertip ettiler. Ermeni asıllı Fransız yazar Albert Vandal’ın “Le Sultan Rouge=Kızıl Sultan” şeklinde ortaya attığı iftiraları aynen alan bazı gafiller, ansiklopedilere bunları yazarak genç nesilleri aldattılar.
Bu arada Padişah’ın devlet idaresinde nüfuzunu kırmak isteyen batılılar, İttihat ve Terakki mensuplarını kışkırtarak 23 Temmuz 1908’de İkinci Meşrutiyeti ilan ettirdiler. Böylece otuz yıl durmuş olan facialar tekrar başladı. 31 Mart Vakası sebebiyle İttihat ve Terakki ileri gelenleri tarafından tahttan indirilen Abdülhamid Han, Selanik’e gönderildi (27 Nisan 1909). 10 Şubat 1918’de Beylerbeyi Sarayı’nda vefat eden Abdülhamid Han’ın naşı Çemberlitaş’ta dedesi Sultan II. Mahmut’un türbesindedir.
II. Abdülhamit Han’ın güzel ahlakı, dine olan bağlılığı, edep ve hayasının derecesi, akıl ilim ve adaletinin çokluğu, milleti için gece-gündüz çalışması, düşmanlarına bile iyilik yapması, ciltler dolusu eserlerle anlatılmaktadır. Onun tahttan indirilmesinin üzerinden 10 yıl geçmeden imparatorluğun dörtte üçünün elden çıkması, memleketi 33 yıl nasıl idare ettiğine en açık delildir. Yine Abdülhamid Han’ın tahttan indirilmesiyle beraber kan gölü haline çevrilen Ortadoğu’da hala huzur tesis edilememiştir.



3 Haziran 2017 Cumartesi

Osmanlı'da​ İlk Ampul

II. Abdülhamit 1908 yılında elektrikli ampülü ilk olarak Mescid-i Nebevî'ye döşetmiş, kendi sarayından önce ışıklandırmıştır..


27 Nisan 2017 Perşembe

LİDERLİK ÖZELLİKLERİ


Çile Mücadele

Büyük Hedefler İçin Büyük Hayaller Gerekli Örnek Şahsiyetler

Sadelik

Kuvvetli Bir Hafıza

Cömertlik

Erken Kalkmak

Yemek Kahvesi

Yemekten Sonra Dinlenme Faslı

Planlı, Programlı Bir Hayat

Disiplin

Uyku öncesi Kitap Okutma Adeti

Basın İyi Takip Edilmeli

Çocuk Sevgisi

Terbiye 

Hitabet

Tevazu

Meşgale

Mesleğin Olsun, İstersen Padişah Ol

Sabır

Korklar Hizmet Edemezler

Vatan Millet Sevgisi

İman Kuvveti

Muhasebe

Ampulün Kaşifine Teklif Var

Tiyatro

Cesaret

Soğukkanlılık

Merhamet Ve Adalet 

Fitne Fesat Kargaşası 

Tedbir

İcraatlar Lider'in Aynasıdır 

Medeniyet

Fedakarlık

Güçlü Bir Ordu

Ticaret

Sevmek Ve Sevilmek 

Dost Kazanma Sanatı

Ben Diplomatım Demekle Diplomat Olunmaz

Milletini İyi Tanımak

Denge Politikası

İslam Birliği (Panislamizm)

Şahsiyeti Muhufaza Işbirliği

Milletleri Seviyelerine Göre İdare 

Şimendifer Politikası 
Hicaz Demiryolu

Merhamet Adaleti Aşınca 

Sürgün Politikası 

Halk İçinde Olmak

Bünyeye Uygun İlaç 

Zorunlu Merkezi Yönetim Politikası

Sadakat Ve Ehliyet 

Hafiye Teşkilatı 

İngiliz Fitnesi

Kur'an-ı Kerim'i Yanından Ayırmazdı 

Nezaket

Gerçek Aile Reisi

İkinci Abdülhamit Döneminde Paşalığa Kadar Yükselen Kabadayı: Arap Abdullah

ikinci abdülhamit devrinin namlı aksaray kabadayılarından olup, sonradan paşalığa dek yükselmiş, hayatı filmlere ve romanlara konu olmuş ol...